Varstvo narave v Bosni in Hercegovini: stanje in perspektive - Đug, Samir; Drešković, Nusret (Revija za geografijo, 2012)
Bosno in Hercegovino odlikuje edinstven mozaik z visoko stopnjo biotske raznovrstnosti. Vendar sedanje razvojne dejavnosti in pobude za gradnjo novih jezov skupaj z dejavnostmi v gozdarskem sektorju po vsej državi poudarjajo potrebo po vzpostavitvi novih zavarovanih območij v vseh glavnih tipih ekosistemov, ki morajo biti ekološko vitalna in učinkovito upravljana. Pregled zgodovine zavarovanih območij in razvoja uprave v Bosni in Hercegovini je koristen prispevek k analizi. Vendar so podatki o trenutnem stanju in velikosti zavarovanih območij v državi nejasni in netočni. Rezultati analize so pokazali, da je Bosni in Hercegovini kljub zelo visoki stopnji biotske raznovrstnosti uspelo določiti le 2,6 % svojega ozemlja kot zavarovana območja, kar je daleč pod regionalno in evropsko ravnjo. Pomanjkanje sistema zavarovanih območij je ena glavnih neposrednih groženj ohranjanju biotske raznovrstnosti. Glavni cilj vzpostavitve mreže zavarovanih območij v Bosni in Hercegovini je zagotoviti ohranjanje dragocenih naravnih območij, ki vsebujejo predstavnike vseh glavnih tipov ekosistemov, ki jih je mogoče najti v državi. Le na ta način je mogoče doseči trajnostno ohranjanje biotske raznovrstnosti.
Keywords: varovana območja; upravljanje biotske raznovrstnosti; Bosna in Hercegovina