Merjenje razpršenosti poselitve - Borko, Sebastijan; Drozg, Vladimir (Revija za geografijo, 2011)
Spreminjanje poselitvenega vzorca običajno prikazujemo s kvalitativnimi oznakami, kar je pogosto premalo natančno. V prispevku je podana metoda prikaza razpršenosti poselitvenega vzorca z numeričnimi kazalci. Povzeta je po švicarski študiji in temelji na geometriji prostora oziroma na ponderiranih razdaljah med pozidanimi območji. Metoda omogoča vpogled v regionalno in časovno spreminjanje poselitvenega vzorca. Najpomembnejše spoznanje uporabljenega prikaza je, da se je razpršenost poselitvenega vzroca v obravnavanih naseljih med leti 1860 do 2010 močno povečala.
Keywords: poselitev; razpršenost; kazalci razpršenosti; Slovenija