Razvoj brezposelnosti v regiji NUTS II vzhodne Slovaške - Babiak, Radomír; Rosič, Martin (Revija za geografijo, 2011)
Vzhodna Slovaška spada med najbolj nerazvite regije NUTS II v Evropski uniji. Ta regija dosega visoko stopnjo brezposelnosti, kar skupaj z nizko proizvodnjo BDP na prebivalca ustvarja neugodne življenjske razmere za njene prebivalce. Ta članek preučuje razvoj stopnje brezposelnosti in delne strukture brezposelnosti v regiji. Opredeljuje ključne dejavnike, ki vplivajo na brezposelnost. Pozornost namenja potencialu regije v boju proti brezposelnosti z vidika njenega makroregionalnega in mezoregionalnega položaja v evropskem prostoru. Opredeljuje posebne podregije znotraj vzhodne Slovaške in analizira njene znotrajregionalne razlike v okviru stabilnosti trga dela.
Keywords: vzhodna Slovaška; brezposelnost; stopnja brezposelnosti