Podeželje Svečinskih goric – nekaj značilnosti - Drozg, Vladimir; Flegar, Špela; Horvat, Mateja; Maček, Sašo; Nerat, Aljoša; Petrovič, Nina; Vajs, Tanja (Revija za geografijo, 2018)
V prispevku so prikazane nekatere značilnosti Svečinskih goric, ki kažejo regionalno strukturo območja. Prikazana je ogroženost z naravnimi nesrečami, socialno ekonomske razmere, spreminjanje kulturne pokrajine, gospodarske dejavnosti na območju, kakovost bivalnega okolja ter posledice obmejnosti. Današnje podeželje je preplet agrarnega in urbanega. Koncentracija enih in drugih značilnosti je element členjenosti območja. V vzhodnem in jugovzhodnem delu Svečinskih goric urbani elementi prevladujejo nad agrarnimi, na severnem in zahodnem delu pa je izrazitejša agrarna pokrajina.
Keywords: podeželje; regionalna geografija; Svečinske gorice; Slovenija