Spremembe vinogradniških površin po vinorodnih okoliših in podokoliših v Sloveniji v obdobju 2000-2019 - Žiberna, Igor (Revija za geografijo, 2019)
V članku so analizirane spremembe vinogradniških površin na območju vinorodnih okolišev in podokolišev v Sloveniji v obdobju 2000-2019. Vinogradništvo je v slovenskem kmetijstvu predstavljalo pomembno panogo že od antične dobe naprej. V zadnjih desetletjih se vinogradništvo pomembo povezuje s turistično dejavnostjo. Vinogradniške površine se povsod krčijo, problem pa predstavlja tudi vedno večja starost vinogradov, saj je njihova obnova povezana z visokimi stroški. Med vinorodnimi okoliši in podokoliši v Sloveniji nastopajo velike razlike v stopnji opuščanja vinogradniških površin.
Keywords: spremembe vinogradniških površin; vinorodni okoliši; ekstenzifikacija; Slovenija