SOSKOPOP Haloze: podporni sistem potencialnim uveljaviteljem ukrepov KOPOP na nivoju travišč - Ivajnšič, Danijel; Pintarič, David; Škornik, Sonja; Kaligarič, Mitja; Pipenbaher, Nataša (Revija za geografijo, 2019)
Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila (KOPOP) so namenjena ohranjanju in spodbujanju nadstandardnih kmetijskih praks, ki prispevajo k ohranjanju biotske raznovrstnosti in krajine, varovanju vodnih virov, ter s prilagoditvijo kmetovanja prispevajo k blaženju in prilagajanju podnebnim spremembam. Aktualne študije kažejo, da je vpetost kmetijskih gospodarstev (KMG) v ukrepe KOPOP zanemarljiva, predvsem na nivoju naravovarstveno pomembnih travišč, kljub velikemu potencialu na državnem nivoju. S tem razlogom smo razvili spletno in mobilno aplikacijo, ki bi v prvi vrsti informirala lastnike, katere površine travišč lahko vključijo v kateri pod-ukrep KOPOP in koliko denarnega nadomestila (vezanega na površino) lahko prejemajo, v primeru, da se odločijo za vključitev. Odziv prvih uporabnikov je bil zelo pozitiven, seveda pa v največji meri o vključevanju KMG v ukrepe KOPOP odloča denarno nadomestilo, ki je v trenutnem programu 2014-2020 bistveno premajhno. Kljub temu bi tovrstni informacijski sistemi lahko v prihajajoči shemi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja 2021-2026 pripomogli k boljšemu udejstvovanju ukrepov KOPOP, in to ne le na področju travišč, temveč tudi na drugih naravovarstveno pomembnih habitatih.
Keywords: kmetijska gospodarstva; mobilna aplikacija; naravovarstveno pomembna travišča; Slovenija