Regionalne in nacionalne identitetne raziskave v slovenskih naseljih zgodovinske Stražne krajine - Balogh, András; Kardos, Laura (Revija za geografijo, 2019)
Študija se osredotoča na raziskovanje regionalne in nacionalne identitete - temelji predvsem na empirični raziskavi, izvedeni z vprašalniki - v obmejnih regijah Slovenije, v nekdanjem delu Stražne krajine, kjer še vedno živijo Madžari. Ta naselja so: Hodoš (Őrihodos), Krplivnik (Kapornak) in Domanjševci (Domonkosfa). Za sestavo potrebnega vzorca smo izhajali iz popisnih podatkov in informacij lokalnih samouprav (občin). Poleg preučevanja identitete kot glavnega cilja raziskave so vprašalniki omogočili tudi dodatni rezultat - natančno opredelitev etnične prostorske strukture raziskovanih naselij.
Keywords: Stražna krajina; nacionalna identiteta; regionalna identiteta