Vročinski valovi v Sarajevu v obdobju 1901-2018 - Žiberna, Igor; Drešković, Nusret; Mirić, Ranko (Revija za geografijo, 2023)
V članku so analizirani vročinski valovi v Sarajevu v obdobju 1901—2018. Predstavili smo trende števila vročinskih valov, njihove dolžine, najvišjih temperatur zraka v vročinskih valovih in kumulative najvišjih temperatur v vročinskih valovih. Obravnavali smo tudi trende univerzalnega termičnega podnebnega indeksa za Sarajevo v obdobju 1961—2018, ki na bolj integralen način prikazujejo obremenilni toplotni učinek na človeka. V Sarajevu opažamo dvig števila vročinskih valov, števila dni v vročinskih valovih in kumulative maksimalnih temperatur v vročinskih valovih. Po letu 1961 narašča tudi obremenilni toplotni učinek v poletnih mesecih, kar nakazuje tudi pozitivni trend vrednosti univerzalnega termičnega podnebnega indeksa.
Keywords: Mestni toplotni otok; vročinski val; univerzalni termični podnebni indeks; UTCI; Sarajevo