Spremembe rabe tal na območju občine Juršinci - Žiberna, Igor; Meško, Matej (Revija za geografijo, 2021)
V članku smo analizirali spremembe rabe tal v občini Juršinci. V prvem delu članka obravnavamo spremembe rabe tal v odvisnosti od nekaterih naravnogeografskih značilnosti v obdobju 2000- 2021. Obravnavali smo tudi najpogostejše smeri sprememb rabe tal. V drugem delu članka obravnavamo spremembe vinogradniških površin. V okviru tega smo primerjali razširjenost vinogradniških površin leta 1824 s sedanjim stanjem. Analizirali smo tudi izkoriščenost kakovostnih vinogradniških leg nekoč in danes
Keywords: Raba tal; opuščanje obdelovalnih površin; vinogradništvo; Franciscejski kataster