Ohranjanje riževih teras na Japonskem - vloga združenja za ohranjanje riževih teras Sakaori - Kobayashi , Koji; Harada, Chisato (Revija za geografijo, 2010)
Od 60. let prejšnjega stoletja so na Japonskem zapuščena številna kmetijska polja. Vendar se v zadnjih letih dejavnosti ohranjanja riževih teras močno širijo, saj je veliko ljudi ponovno potrdilo večnamenskost riževih teras na Japonskem. Ta članek predstavlja riževe terase v okrožju Sakaori v prefekturi Gifu na Japonskem in opisuje trenutno stanje dejavnosti ohranjanja ter prihodnje izzive, s katerimi se bodo ljudje soočali pri ohranjanju riževih teras na Japonskem. Pokazano je, da so prizadevanja in prispevki članov združenja za ohranjanje riževih teras Sakaori glavna gonilna sila za ohranjanje in razvoj riževih teras v okrožju Sakaori. Vendar pa je treba omeniti tudi, da se delovna sila, ki podpira združenje za ohranjanje riževih teras Sakaori, nenehno zmanjšuje in da staranje te delovne sile prav tako povzroča resne težave.
Keywords: riževa terasa (tanada); kmečke vasi; združenje za ohranjanje riževih teras Sakaori; sistem lastništva riževih teras