Negativni učinki gozdnih požarov na ekološko ravnotežje in trajnostni razvoj okolja: primer Turčije - Bakirci, Muzaffer (Revija za geografijo, 2010)
Gozdovi so vitalen element v ekološkem ravnotežju Zemlje, gospodarstvu, biotski raznovrstnosti, vodnih virih in čistosti zraka. Po drugi strani pa so gozdovi soočeni z različnimi grožnjami – ena izmed njih so požari. Njene geografske značilnosti Turčiji zagotavljajo bogato rastlinsko raznovrstnost, čeprav vlada neravnovesje v razporeditvi zemljišč pokritih z gozdom. 27% površine Turčije pokrivajo gozdovi, ki so večinoma koncentrirani na obalnih zemljiščih in njihovem zaledju. Leta 2008 je bilo v Turčiji zabeleženih 2.135 gozdnih požarov, kar je povzročilo izgubo 29.749 ha gozda. Čeprav ta številka pomeni zmanjšanje števila požarov za 25%, se je količina uničenega gozdnega zemljišča v primerjavi s prejšnjim letom povečala za 155%. Ta članek preučuje vzroke za požige in negativne učinke požarov v primeru Turčije.
Keywords: ekološko ravnovesje; okoljska trajnostnost; gozdni požari; Turčija