Kulturna pokrajina in turizem na zgodovinskih rančih pantanalskih močvirij v Braziliji - Correia de Araújo, Ana Paula; de S.M. Bicalh, Ana Maria o (Revija za geografijo, 2009)
V članku je analiziran vzpon ekoturizma in podeželskega turizma kot novih dopolnilnih dejavnosti, ki dodajajo vrednost tradicionalnim funkcijam reje živine na zgodovinskih rančih, lociranih v močvirju Pantanal v osrednjem zahodnem Braziliji. Za razliko od drugih podeželskih podjetij v hitro rastočem osrednjem zahodu, ki proizvajajo večino brazilskih izvoznih blag, posebne okoljske razmere sezonskih močvirij in večnih mokrišč Pantanala omejujejo izvedljive možnosti za dostop do svetovnih trgov. Posledično so rančerji Pantanala po letu 1990 razvili turistične dejavnosti, ki temeljijo na spektakularni naravni lepoti močvirij kot tudi na značilni kulturi rančev. Ranči so se modernizirali z ugodnostmi za privabljanje domačih in tujih turistov, turizem pa je postal pomemben vir njihovih dohodkov.
Keywords: ekoturizem; turizem na podeželju; kulturna pokrajina; pantanalska močvirja; Centralno-zahodna Brazilja