Problemi in možnosti ekološkega kmetovanja v slovenski Istri - Podmenik Adam, Dane; Kerma, Simon (Revija za geografijo, 2009)
V slovenski Istri so naravni pogoji za razvoj ekološkega kmetovanja dobri, čeprav smo pravi vzpon ekološkega kmetovanja opazili šele v zadnjih letih. Zaradi pomanjkanja podatkov o ekološkem kmetovanju v slovenski Istri je bilo v spomladanskem času 2008 izvedeno terensko delo z nekaj dodatnimi raziskavami v letu 2009. Vprašalniki in intervjuji z ekološkimi kmeti zajemajo različne vidike: značilnosti njihovih kmetijskih dejavnosti, demografske in socio-ekonomske značilnosti ter druge. Prevladujoči tipi ekoloških kmetij v slovenski Istri so oljkarstvo in mešana proizvodnja. Omeniti velja tudi zelo visoko izobrazbeno raven kmetov in pozitivno starostno strukturo gospodinjstev na ekoloških kmetijah. V zaključki članka so podane možnosti, povezane z ekološkim kmetovanjem v preučevanem območju.
Keywords: slovenska Istra; Slovenija; ruralna območja; trajnostni razvoj; ekološko kmetovanje