Velika podjetja kot dejavnik sprožitve družbenih in gospodarskih sprememb na poljskem podeželju izven metropolitanskih območij - Dej, Magdalena (Revija za geografijo, 2009)
Ta članek se osredotoča na analizo distribucije, značilnosti in učinkov velikih podjetij na Poljskem, lociranih na podeželskih območjih zunaj dosega največjih urbanih središč. Prvi del tega prispevka predstavlja distribucijo in značilnosti podjetij, v katerih raven zaposlenosti dosega minimalno 200 ljudi, lociranih na nepolitanskih podeželskih območjih na Poljskem. Drugi del vsebuje analizo stopnje socio-ekonomskega razvoja podeželskih občin, v katerih so podjetja, vključena v študijo, locirana, v primerjavi z vsemi nepolitanskimi občinami. Zadnji del predstavlja izbrane vidike vpliva velikih gospodarskih operaterjev na lokalno okolje s primerom podjetja s sedežem na podeželskem, kmetijskem območju.
Keywords: podeželska območja; velika podjetja; Poljska