Vpliv dejavnikov socio-geografske strukture gorskih kmetij na nasledstvo na teh kmetijah - Kerbler – Kefo, Boštjan (Revija za geografijo, 2009)
Osnovno izhodišče tega članka je, da določeni dejavniki socio-geografske strukture gorskih kmetij vplivajo na nasledstvo na teh kmetijah. Izvedena raziskava je potrdila to hipotezo. Najbolj izrazit vpliv, ki je bil opažen, vključuje dejavnike, ki odražajo tradicijo in mnenja gospodinjstev, še posebej pa izražajo ekonomsko moč kmetije. V zaključku tega članka ponujamo nekatere rešitve glede problema nasledstva na slovenskih gorskih kmetijah. Te rešitve niso preproste zaradi kompleksnega mešanega vpliva različnih dejavnikov.
Keywords: socialna geografija; agrarna geografija; podeželska geografija; gorske kmetije; nasledstvo kmetij; Slovenija