Uporaba ekonometričnih metod v študijah nasledstva na družinskih kmetijah - Bohak, Zarja; Borec, Andreja (Revija za geografijo, 2009)
Nasledstvo na kmetiji je pomembno vprašanje za vsako družinsko kmetijo, za prihodnjo strukturo kmetijstva in za oblikovalce podeželske politike. Gre za proces, pri katerem se spretnosti, tradicije in kapital kmetovanja prenašajo iz ene generacije na drugo. Znanstveniki so pomen znanstvene preiskave nasledstva na družinskih kmetijah uvideli ne več kot pred tridesetimi ali štiridesetimi leti, saj datirajo najzgodnejše študije od leta 1968 naprej (glej npr. Nalson 1968). Obstaja veliko različnih znanstvenih metod, ki se uporabljajo za obdelavo podatkov iz anket ali za predstavitev procesa nasledstva na kmetiji; ta članek ponuja pregled tujih in slovenskih študij iz zadnjih 15 let, v katerih se ekonometrične metode uporabljajo za opis in analizo procesa nasledstva na družinski kmetiji.
Keywords: družinska kmetija; nasledstvo na kmetijah; ekonometrične metode