Socialni kapital v podeželskih skupnostih na Nizozemskem - Thissen, Frans (Revija za geografijo, 2009)
Kakovost življenja v nizozemskih podeželskih skupnostih je v primerjavi z mestnimi skupnostmi na Nizozemskem visoka zaradi kakovosti bivanja v vasicah, mobilnosti prebivalcev in močne zavezanosti prebivalcev lokalni skupnosti. Vendar današnje nizozemske vasi niso podobne tradicionalni vasi, prav tako pa socialni kapital danes ni samoumeven. Ta članek predstavlja izsledke dveh projektov. Povzema nekatere rezultate nacionalne raziskave, organizirane v okviru raziskovalnega programa z naslovom 'Socialno stanje podeželja', ki ga je izvedel Urad za socialno in kulturno načrtovanje Nizozemske (SCP), ter projekt v enem izmed najbolj podeželskih delov Nizozemske (Zelandija). Socialni kapital v zelandskih vaseh smo preučevali z vidika odnosa med kakovostjo življenja, socialno kohezijo in lokalno skupnostno oskrbo v majhnih vaseh.
Keywords: preobrazba ruralnih skupnosti; civilna družba; socialni kapital; kakovost bivanja; družbena vitalnost; socialna kohezija; skrb za skupnost