Izzivi za načrtovanje odpornosti na podnebne spremembe s pristopom soustvarjanja živega laboratorija v sredozemskem obalnem mestu Piran - Kumer, Peter; Meulenberg, Cécil; Kralj, Erik (Revija za geografijo, 2022)
Odpornost mestnih obalnih skupnosti na podnebne spremembe je pereča zadeva glede na nevarnosti, kot so dvig morske gladine, obalne poplave in erozija. Prilagajanje takšnim spremembam in ustvarjanje odpornosti na podnebne spremembe bi moralo biti proces, v katerem bi sodelovale vse zainteresirane strani. Ta članek obravnava zgodnje faze sodelovanja deležnikov s pristopom soustvarjalnega živega laboratorija (LL) v sredozemskem obalnem mestu Piran. Za doseganje odpornosti na podnebne spremembe se kot orodja uporabljajo ekosistemski pristopi (EBA), medtem ko naj bi v Piranu pristop novega obalnega mesta LL (CCLL) olajšal proces sprejemanja in implementacije takšnih rešitev EBA s soglasno odločitvijo predstavnika deležniki iz vsakega okvira štirih vijačnic, vključno z državljani. Med tem postopkom je naletelo na več organizacijskih omejitev, kot je vprašanje spodbujanja deležnikov, predanosti delovnih ur, imenovanja kontaktnih oseb v velikih organizacijah in izziv organiziranja stalnih osebnih srečanj iz oči v oči. Vzporedno s prejšnjimi ugotovitvami, da je opredelitev skupne vizije nujna za uspešen CCLL, poudarjamo, da so na novo pridobljeni specifični izzivi, ugotovljeni v osebni komunikaciji z deležniki, in izkoriščanje le-teh dodatno motivirali deležnike. Ti specifični izzivi predstavljajo pereča vprašanja, na primer: kako obnoviti in revalorizirati zgodovinski sistem upravljanja voda; kako izboljšati obstoječi sistem zgodnjega opozarjanja; kako prek podnebnih ukrepov opolnomočiti in izobraževati mestno skupnost, ki se zaradi gentrifikacije turizma sooča z upadanjem prebivalstva. Izkušnje avtorjev tega prispevka kažejo, da sta stalna interakcija z deležniki in spodbujanje multidisciplinarnih dejavnosti, ki temeljijo na predhodnem znanju in izkušnjah deležnikov, najboljša praksa pri soustvarjanju laboratorija urbanega življenja.FinanciranjeTa raziskava je prejela sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 v okviru pogodbe o dodelitvi sredstev št. 101003534.ZahvalaAvtorja se zahvaljujeta vsem vključenim deležnikom za njihovo sodelovanje in delitev svojih vizij, kot tudi predhodno projektno angažiranim sodelavcem na ZRS (She Mackenzie Hawke, Blaž Lenarčičl, Irina Moira Cavaion in Kristjan Nemac) in partnerjem v projektu SCORE za njihov prispevek in usmerjanje.
Keywords: podnebno prilagajanje; ekosistemsko prilagajanje; participativno upravljanje; vključenost deležnikov; urbani živi laboratorij