Razvoj slovenske gimnazije in položaja predmeta geografija v predmetniku gimnazije - Konečnik Kotnik, Eva (Revija za geografijo, 2007)
Po ustanovitvi štiriletne izbirne gimnazije leta 1958 je bila institucija gimnazije podvržena pogostim spremembam, ki so bile največkrat posredno ali neposredno odraz družbeno-političnih sprememb. S spremembami gimnazije kot institucije se je spreminjal tudi položaj predmeta geografija v njenem predmetniku. Od ustanovitve gimnazije do danes lahko zasledujemo upadanje števila obveznih ur geografije.
Keywords: gimnazija; kurikularne reforme; geografija; predmetnik