Sodobni trendi suburbanizacije na območju Češke in prostorske spremembe trgovine - Ptáček, Pavel; Szczyrba, Zdeněk (Revija za geografijo, 2007)
Proces suburbanizacije predstavlja enega od najpomembnejših procesov v mestih v deželah tranzicije. Odraža se v spremembi morfologije, funkcij in sociodemografske strukture. V tem smislu bi lahko govorili tudi o sonaravnem širjenju suburbanih struktur, ki mu nasproti stoji stihijsko razpršeno širjenje suburbanih območij. Prostorska neskladja, ki izvirajo iz sodobnih procesov suburbanizacije na območju Češke so predmet sodobnega preučevanja planerjev, urbanistov in geografov. V ospredju so predvsem ekonomski, ekološki in socialni učinki. V prispevku so v prvem delu prikazane nekatere ključne posledice suburbanizacije na območju Češke. V nadaljevanju je prikazan razvoj trgovine na obnmočju Češke od leta 1989 naprej, s posebnim poudarkom na obdobje druge polovice 90. let 20. stoletja. Na primeru Olomouca so prikazane spremembe v nakupovalnih navadah, ki so posledica selitve nakupovalnih središč v suburbanizirana območja, kot tudi spremembe mreže nakupovalnih centrov.
Keywords: suburbanizacija; trgovina; Češka; Olomouc