Podatki daljinskega zaznavanja in njihova uporaba pri preučevanju topoklime - Vysoudil, Miroslav (Revija za geografijo, 2007)
To delo prikazuje potencial uporabe trenutnih digitalnih satelitskih rastrskih podatkov za študij topoklime. Predstavljeni so tudi digitalni vektorski podatki. Vsi podatki so bili priskrbljeni s strani Kanadskega centra za daljinsko zaznavanje v Ottawi v okviru rešitve projekta z naslovom "Okoljske posledice lokalnih klimatskih učinkov" (študija primera: Britanska Kolumbija). Modelna regija predstavlja jugozahodni del Britanske Kolumbije, ki leži med Vancouvrom in kotlino Okanagan. Najdragocenejše komponente raziskave topoklime so višinski podatki, ki pomagajo pri izračunu DEM, večspektralne slike, dodeljene ustreznim kategorijam pokrovnosti tal, in termalne slike. Nadaljnja integracija DPZ in vektorskih podatkov nudi močno orodje za reševanje nalog, ki vodijo k opisu topoklime, možnih klimatskih učinkov in v širšem smislu celo za študije njihovih vplivov na življenjsko okolje.
Keywords: topoklima; daljinsko zaznavanje; toplotno slikanje; pokrovnost tal; DMV