Struktura madžarskih srednjih in velikih mest - Csapó, Tamás (Revija za geografijo, 2006)
Funkcionalna struktura mest se je postopoma preoblikovala po političnih spremembah. Te spremembe so bile spodbujene s prehodom na tržno gospodarstvo in procesi deurbanizacije. Kot rezultat, se je funkcionalna struktura domačih velikih in srednjih mest približala tisti razvitih evropskih mest. V mestih se delež stanovanjske funkcije zmanjšuje predvsem zaradi širitve osrednjih poslovnih četrti, gradnje perifernih nakupovalnih centrov in rasti industrijskih območij. Medtem ko se območje zunanje stanovanjske cone širi z razvojem stanovanjskih naselij in širjenjem območij enodružinskih hiš, se površina notranjih stanovanjskih območij zmanjšuje. Kot posledica prehoda na tržno gospodarstvo, mesta izgubljajo svojo morfologijo. Zaradi uniformiranega gradbenega sloga multinacionalnih podjetij v perifernih nakupovalnih in industrijskih območjih je postalo podobno tistim podobnim območjem zahodnoevropskih srednjih mest. Samo zgodovinsko mestno jedro in delno notranje stanovanjsko območje sta uspela ohraniti svoj stari, tradicionalni videz.
Keywords: srednje velika in velika mesta; funkcionalna struktura; Madžarska