Problemi aglomeracije majhnih mest – študija primera Leibnitz - Florian, Martin; Tropper, Anton; Zsilincsar, Walter (Revija za geografijo, 2006)
Študija obravnava pojav urbanih aglomeracij, ki so jih doslej lahko opazovali samo v velikih in srednje velikih mestih, danes pa vključujejo tudi manjše centralne kraje z manj kot 10.000 prebivalci. Jedra aglomeracij, kot je okrožno glavno mesto Leibnitz, trpijo zaradi omejenih možnosti širitve zaradi majhnega upravnega območja. To vpliva tako na ekonomske kot tudi na demografske interese in gre na račun finančnega potenciala jedrnega mesta, medtem ko okoliške skupnosti koristijo od ekonomske ekspanzije in rasti prebivalstva. Združitev predmestnih skupnosti z osrednjim mestom bi verjetno bila najjasnejši odziv na prostorske strukture. Dobra alternativa za krepitev interesov celotne aglomeracije bi lahko bila ponujena z medobčinskim finančnim nadomestilom. Ideja o pravični porazdelitvi finančnih bremen in donosov, ki izhajajo iz gospodarskih naložb, ustvarjanja delovnih mest, komunalnih storitev itd., med vsemi skupnostmi aglomeracije je šele na začetku.
Keywords: aglomeracija malih mest; suburbanizacija; upravne strukture; medobčinsko sodelovanje; medobčinsko kompenzacijsko financiranje