Analiza regionalnih razlik in vključenosti različnih deležnikov v EIP-AGRI projektih v Sloveniji - Mikolič, Sara; Potočnik Slavič, Irma (Revija za geografijo, 2025)
Evropsko partnerstvo za inovacije na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti (EIP-AGRI) je bilo uvedeno z namenom krepitve inovacijske zmogljivosti EU na področju kmetijstva in premostitve vrzeli med raziskavami in prakso. V prispevku preučujemo prostorsko razporeditev, mreže akterjev in deležnikov ter tematska področja EIP-AGRI operativnih skupin v Sloveniji. Ugotovitve kažejo na večdeležniško sodelovanje v EIP-AGRI projektih, vendar imajo kmetje pogosto pasivno vlogo v inovacijskih procesih in še vedno prevladuje linearni model prenosa znanja. Krepitev vloge kmetov kot so-ustvarjalcev inovacij bi lahko izboljšala praktično uporabo in zagotovila dolgoročni učinek. Okoljska trajnost in prilagajanje podnebnim spremembam sta ključna tematska področja, vendar njun izbor v prvi vrsti določajo administrativna določila in ne potrebe deležnikov, ki izhajajo iz pristopa od spodaj navzgor. Večjo zgostitev EIP-AGRI projektov prepoznamo v Vzhodni kohezijski regiji in osrednji Sloveniji, kar je verjetno povezano z vlogo kmetijstva, številom kmetij, pa tudi z mrežnim delovanjem podpornega okolja na področju kmetijstva (izobraževalno-raziskovalne ustanove, kmetijska svetovalna služba).