Značilnosti tipologij podeželske arhitekture na območju Doukkala v Maroku - El aoud, Youssef (Revija za geografijo, 2025)
Doukkala, regija v osrednjem Maroku, je znana po raznoliki podeželski arhitekturi, ki so jo oblikovala plemena glede na dosegljivost lokalnih virov in tradicijo. Prispevek raziskuje prehod od tradicionalnih k sodobnim oblikam bivališč ter izpostavlja razlike v obliki, gradbenih metodah, materialih in funkcijah, pa tudi izzive, s katerimi se soočajo podeželska naselja. Obravnava tudi prizadevanja države za ohranitev in ovrednotenje tradicionalnih bivališč kot kulturne dediščine. Študija uporablja opisni in zgodovinski pristop ter združuje terensko raziskovanje, pregled znanstvene literature in opazovanje terena s pomočjo programske opreme ArcGIS in satelitskih posnetkov za analizo tipologij podeželskih bivališč v regiji Doukkala.