Načrt za razvoj skupnosti: živinoreja, kmetijstvo in preživetje na podeželju v Indoneziji - Guntoro, Budi (Revija za geografijo, 2010)
Namen te študije je bil ugotoviti biofizikalne in družbenoekonomske značilnosti skupnosti, ugotoviti težave, s katerimi se srečuje skupnost, s poudarkom na živinoreji, kmetijstvu in načinu preživljanja, ter priporočiti ustrezne načrte ukrepanja za reševanje teh težav. Opravljeno je bilo opazovanje na terenu in razgovori s ključnimi informatorji. Zbrani podatki so bili podlaga za pripravo načrta za razvoj skupnosti v vasi Lopati, provinca Yogyakarta, Indonezija, kar je bil končni cilj dejavnosti. Poleg tega so ti podatki zagotovili smernice pri izvajanju načrta in služili kot podlaga za določitev različnih sprememb ali dosežkov, ki jih je treba izvesti. V intervjuju je sodelovalo osem ključnih informatorjev. Rezultati so pokazali, da se skupnost sooča s številnimi težavami, vključno z nizkimi dohodki, pomanjkanjem kapitala in kreditnih virov, nizkimi cenami izdelkov in vodenjem podjetja. Več izdelanih in predlaganih akcijskih načrtov je vključevalo krepitev obstoječe večnamenske kmetijske zadruge, preoblikovanje združenja kmetov in žensk v zadrugo, uvedbo in izvajanje projekta disperzije prašičev, intenziviranje reje goveda, koz in rac, domačo industrijo, uvedbo izključno projektov za samopomoč, delavnice za usposabljanje kmetov, mladih in žensk, konkurenčne odkupne cene proizvodov skupnosti, plačilo prejšnjih posojil, spodbujanje/reaktiviranje drugih bank za sodelovanje v kreditnem programu ter zasedanje skupščine/monitoring in vrednotenje projektov/programov.