Razlike med spoloma na Slovaškem: izbrani problemi izobraževanja in kariere - Danielová, Katarína; Lauko, Viliam (Revija za geografijo, 2016)
Članek se osredotoča na razkorak med izobrazbo žensk in njihovo kariero. Izobrazba žensk se je v zadnjih nekaj letih znatno povečala, vendar je njihov položaj na trgu dela v primerjavi z moškimi težji. Delež ekonomsko aktivnih žensk in tudi delež zaposlenih žensk z visokošolsko izobrazbo se je do danes povečeval. Vendar pa je vprašljivo, kako ženske uporabljajo svojo visokošolsko izobrazbo v karieri in ali lahko sploh ustvarijo kariero. Uporabili smo podatke Statističnega urada Slovaške republike in predstavili nekatere težave na območju Slovaške na ravni regij (kraje).