Diverzifikacija turistične ponudbe kot sredstvo družbeno-ekonomskega razvoja obrobnih regij – študija primera Kupres - Mirić, Ranko; Drešković, Nusret; Avdić, Boris (Revija za geografijo, 2016)
Številne sodobne države imajo velike težave z razlikami v razvoju med jedrom in periferijo. Občina Kupres v Bosni in Hercegovini je tipičen primer perifernega območja, ki se nahaja na redko poseljenem območju Dinarskega krasa. V tem prispevku je izbrana za študijo primera, ker kaže določene znake gospodarske aktivacije na področju turizma. Vendar je njegova glavna turistična ponudba sezonskega značaja in ne zadošča za trajnostno gospodarsko rast in znaten napredek v socialno-ekonomskem smislu. Zato mora turistična ponudba postati bolj raznolika. Metodologija v tem prispevku se osredotoča na analizo vseh potencialov in motivov, ki jih ima širše območje Kupresa in jih je mogoče ovrednotiti s sistematičnim pristopom institucij in lokalne skupnosti. Namen je poudariti pomen geografskega strokovnega znanja pri tovrstnih problemih. Za raziskovanje študijskega območja so uporabljene terenske raziskave in analiza GIS.