Demografsko staranje prebivalstva v Bosni in Hercegovini: vzroki in posledice - Kadušić, Alma; Suljić, Alija; Smajić, Nedima (Revija za geografijo, 2016)
V prispevku analiziramo starostno strukturo in proces staranja prebivalstva v Bosni in Hercegovini v drugi polovici 20. stoletja in na začetku 21. stoletja. Raziskani so glavni razlogi, ki so povzročili spremembe v starostni sestavi prebivalstva in staranje prebivalstva v Bosni in Hercegovini. Glavni vzroki za staranje prebivalstva v Bosni in Hercegovini v drugi polovici 20. stoletja so bili v prvi vrsti trendi rodnosti, v drugi vrsti pa trendi umrljivosti. Gospodarska rast Bosne in Hercegovine po drugi svetovni vojni je pogojevala spremembe v ekonomski in izobrazbeni strukturi prebivalstva, s tem pa tudi spremembe v stopnjah naravnega prirasta in selitvenem ravnovesju. Vojna je bila glavni vzrok negativnih demografskih sprememb v Bosni in Hercegovini v obdobju 1992-1995, povojne neugodne socialno-ekonomske, politične in druge okoliščine pa so bile vzrok negativnih demografskih gibanj po letu 1995. Namen tega prispevka je ugotoviti stopnjo staranja prebivalstva v Bosni in Hercegovini in posledice, ki bi jih ta proces lahko imel za demografsko prihodnost te države.