Porabske vasi: Posamezni elementi madžarskega naselbinskega omrežja - Balogh, András (Revija za geografijo, 2016)
Posebnost porabskih naselij je mogoče zaznati na nekaterih geografskih vidikih znotraj nacionalne mreže naselij. Posebne značilnosti teh naselij niso izključujoče same po sebi, čeprav se nanašajo na vsa upravno neodvisna naselja, ki tvorijo tako specifično regijo Madžarske, na podlagi česar je mogoče ugotoviti naslednje. Vendska regija zavzema pomembno mesto med madžarskimi regijami. Te posebnosti so v tej študiji preučene na podlagi naslednjih vidikov: prostorski položaj, zgodovina, etnična sestava, etnografski vidiki, značilnosti majhnih vasi in sporadičnih naselij ter razvojne možnosti. Vendar je imel Szentgotthárd (Monošter) pomembno vlogo v življenju Slovencev na Madžarskem, zato se tudi ta esej osredotoča na analizo naselij v Porabju.