Ribniki kot dejavnik razvoja ruralnih območij Bosne in Hercegovine - Nurković, Rahman (Revija za geografijo, 2014)
Članek pojasnjuje vpliv ribogojnic na razvoj podeželskih območij v Bosni in Hercegovini. Ribogojstvo v Bosni in Hercegovini je bilo prepoznano kot priložnost za industrijsko proizvodnjo, turizem in dajanje visokokakovostne zdrave hrane na trg, pa tudi za razvoj podeželja in možnost ustvarjanja novih delovnih mest. Bosna in Hercegovina ima z vidika agroklimatskih razmer zelo ugodne geografske, hidrološke, podnebne in ekološke pogoje za proizvodnjo rib, kar se kaže v razpoložljivosti vodnih virov rek, jezer in morskih ribogojnic. V Bosni in Hercegovini je registriranih 41 ribogojnic sladkovodnih in morskih rib, ocenjuje pa se, da je nereguliranih ribogojnic približno dvajset. Z razpoložljivimi viri, obstojem tradicije v proizvodnji, desetletji obstoja jezerskih ribnikov in dinamičnim razvojem proizvodnje v kletkah uvrščajo ribogojstvo med pomembne gospodarske panoge, ki mu zagotavljajo položaj na domačem trgu, pa tudi na trgih sosednjih držav, Evropske unije.