Dvorci in razpršene kmetije: posebne poselitvene oblike obrobja na Madžarskem - Balogh, András; Csapó , Tamás (Revija za geografijo, 2013)
Madžarsko naselbinsko omrežje je zelo raznoliko in številčno. Zaradi majhnega ozemlja lahko v državi najdemo številne poselitvene oblike, značilne za posamezna območja. Te naselbinske oblike običajno niso samostojne občine, ampak večinoma zasedajo zunanja območja nekaterih mest in vasi. V tej študiji poskušamo prikazati dve vrsti teh posebnih poselitvenih oblik: razpršene kmetije in dvorce. Raztresene kmetije so sporadična, samotna naselja na Veliki madžarski ravnini, ki so danes središča kmetijskih del in na splošno središča gospodarskih dejavnosti, včasih pa so služila kot zimska zavetišča za živino. Največ dvorcev je bilo v Transdanubiji. Vodilna namembnost je kmetijska, vendar smo med drugimi našli tudi dvorce z industrijsko, sanitarno in turistično funkcijo.