Spreminjanje rabe tal v Sloveniji v obdobju 2000-2012 in prehranska varnost - Žiberna, Igor (Revija za geografijo, 2013)
V prispevku so analizirani procesi spreminjanja rabe tal v Sloveniji v obdobju 2000 – 2012 v luči prehranske varnosti. Predstavljeni so predvsem procesi spreminjanja njivskih površin v ostale površine na ravni države in občin. Prav tako so analizirane spremembe rabe tal v Sloveniji glede na izbrane naravnogeografske kazalce, ki vplivajo na pridelovalni potencial (nadmorska višina, naklon, ekspozicija, globalno sončno obsevanje, talno število).