Družbenoekonomski in geografski dejavniki razvoja - študijski primeri: mest Berana, Andrijevice in Plava - Rajović, Goran; Bulatović , Jelisavka (Revija za geografijo, 2012)
Dokument analizira družbeno-ekonomske in geografske dejavnike za Berane Andrijevice in Plavo. Omenjena mestna naselja se nahajajo v severovzhodnem delu Črne gore. Izoliran promet in geografski položaj negativno vplivata na gospodarski in družbeni razvoj urbanih naselij. Za razvoj mest so pomembnejše geomorfološke in hidrološke značilnosti terena, podnebje in geologija, katerih omejitve močno nadomestijo sodobne gradbene tehnike. Število prebivalcev Berane se je v obdobju 1948-2003 povečalo za 26,81 %, medtem ko se je v Andrijevici zmanjšalo za 42,48 %, v Plavžu pa za 12,43 %. Ti podatki nam najbolj nazorno kažejo, kakšne so demografske spremembe, ki se dogajajo v regiji. Starostne skupine se zaradi migracij in zmanjševanja rodnosti spreminjajo in dobivajo neugodne značilnosti - zmanjšuje se delež mlajših, povečuje pa delež starejših prebivalcev. V obeh primerih ima motena starostna struktura povratni učinek na gibanje prebivalstva (velikost reproduktivnega kontingenta), pa tudi na vse druge strukture prebivalstva (velikost kontingentne zaposlenosti, število prebivalcev, šoloobvezni kontingent, delež kontingentno odvisnega prebivalstva). glavno značilnost sodobnega urbanega razvoja mest zagotavljajo procesi industrializacije in urbanizacije. Vendar je gospodarska kriza v Črni gori na začetku devetdesetih let zaradi izolacije, gospodarske in socialne strategije kroženja in pomanjkanja dolgoročnega gospodarskega razvoja ustavila socialni, gospodarski, tehnični in tehnološki razvoj urbanih naselij Berane, Andrijevica in Plav.