Staranje prebivalstva in spremembe v starostni strukturi Slovaške - Bucher, Slavomír (Revija za geografijo, 2012)
Starostna struktura prebivalstva v okrožjih Slovaške je bila prikazana z analizo treh velikih starostnih skupin: 0-19 let, 20-64 let ter 65 let in več. Prispevek poroča o razvoju značilnosti bremena, ki ga nosi produktivno prebivalstvo zaradi demografskega staranja prebivalstva v razmerah slovaških regij. Glavna naloga prispevka je bila ugotoviti težnje v starostni strukturi slovaškega prebivalstva. Statistične metode in matematični postopki so uporabljeni za primerjavo različnih parametrov starostne strukture (npr. indeks staranja, koeficient odvisnosti mladih itd.). To pomeni, da se lahko proces staranja in oblikovanje starostne strukture prebivalstva obravnavata kot demografski pojav z dokaj visoko stopnjo kompleksnosti. Rezultati študije bodo obogatili znanje o demografskih značilnostih Slovaške in bodo zato lahko koristni za nadaljnje raziskave na tem področju.