Širjenje invazivnih neofitov v obrežni vegetaciji reke Tichá Orlice - Hajzlerová, Lenka; Matějček, Tomáš (Revija za geografijo, 2011)
Ta članek povzema opažanja in ugotovitve, pridobljene med terensko raziskavo invazivnih neofitov v obrežni vegetaciji reke Tichá Orlice na Češkem. Izbranih je bilo sedemnajst taksonov, ki bi lahko pomembno obremenili obrežno vegetacijo na danem območju. Uporabljena je bila metodologija kartiranja in raziskovanja, ki jo je zasnoval Matějček (2009). Z uporabo te metodologije so bili neofiti evidentirani v segmentih (500 m deli rečne struge). Pojavnost je bila izražena z logaritemsko lestvico. Končni podatki so bili ovrednoteni s pomočjo indeksov za posamezne odseke ali skupine odsekov. Ker je bilo na ta način kartiranih in popisanih več delov omrežja rečnih strug na Češkem, je mogoče primerjati končne podatke in rezultate. V obrežni vegetaciji reke Tichá Orlice so bile najpogosteje zabeležene naslednje rastline: Himalajski balzam (Impatiens glandulifera), mali balzam (Impatiens parviflora) in Reynoutria (Reynoutria sp. div.). Kartirani del reke Tichá Orlice spada med vodotoke, ki so nadpovprečno obremenjeni z invazivnimi vrstami rastlin.