Vplivi rodnosti na populacijo osnovnošolcev v kantonu Tuzla - Kadušić, Alma; Smajić, Nedima (Revija za geografijo, 2018)
Konec 20. in začetek 21. stoletja na območju Tuzlanskega kantona zaznamujejo negativni demografski trendi, kot so upadanje rodnosti, naraščanje smrtnosti, zmanjševanje naravnega prirastka, staranje prebivalstva, zmanjševanje skupnega števila prebivalstva, medtem ko so po letu 1995 neugodne ekonomske, socialne, politične in druge razmere povečale ekonomsko emigracijo, predvsem v populaciji med 20. in 40. letom starosti. Kot rezultat takšnih demografskih trendov se je v povojnem obdobju pospešil proces staranja prebivalstva, kar obrne trend upadanja potencialne biodinamike in vitalnosti prebivalstva. Zaradi negativnih demografskih trendov na tem območju je prišlo do zmanjšanja populacije osnovnošolske starosti. Cilj tega prispevka je identificirati glavne dejavnike, ki vplivajo na to zmanjšanje, kot tudi stopnjo njihovega vpliva na ta proces, s posebnim poudarkom na naravni dinamiki prebivalstva in intenzivni emigraciji prebivalstva. Če v prihodnosti ne bodo sprejeti ustrezni ukrepi populacijske politike, se lahko negativni demografski trendi še bolj izrazijo, kar bi lahko negativno vplivalo na osnovnošolsko izobraževanje v občinah Tuzlanskega kantona.