Vpliv pandemije Covid-19 na turistični obisk v Mariboru v letu 2020 in 2021 - Horvat, Uroš (Revija za geografijo, 2021)
Avtor ugotavlja, da se je turistični obisk v Mariboru pred pandemijo močno povečal in dosegel vrh leta 2018 s 466 tisoč nočitvami in 2019 z 218 tisoč turisti. V letu 2020 in 2021 je bila turistična dejavnost zaradi pandemija Covid-19 podvržena različnim omejevalnim ukrepom, ki so bili sprejeti na globalnem in državnem nivoju in turistični obisk se je močno zmanjšal. Število turistov je v Mariboru v letu 2020 doseglo le 33 % iz leta 2019 in je bilo z okoli 72 tisoč manjše kot pred letom 1964 ter manjše kot v obdobju med letoma 1991-2007. Nekoliko manjše je bilo zmanjšanje pri številu nočitev, ki je v letu 2020 doseglo 43 % nočitev iz leta 2019. K zmanjšanju je prispeval predvsem upad obiska tujih turistov, še posebej iz bolj oddaljenih držav in izven Evrope. V letu 2020 je največ turistov obiskalo Maribor iz držav v radiju oddaljenosti okoli 300- 700 km iz katerih so prihajali predvsem turisti z osebnimi avtomobili, saj se jih je večina iz varnostnih razlogov odločala predvsem za krajša in bližnja potovanja.