Klopni meningoencefalitis in podnebne spremembe v Sloveniji - Donša, Daša; Grujić, Veno Jaša; Pipenbaher, Nataša; Ivajnšič, Danijel (Revija za geografijo, 2021)
Klopi imajo, kot vektorji nalezljivihbolezni, pomembno vlogo pri ogrožanju javnega zdravja.Slovenija jepo registrirani incidenci klopnega meningoencefalitisa (KME) v svetovnem vrhu.Obravnavano bolezen prenaša vrsta gozdni klop (Ixodes ricinus). Abundanca in prostorska razširjenost gozdnihklopov je močno odvisna od biotskih in abiotskih dejavnikov. Posledično na prostorski odtis bolezni KME vplivajo tudi podnebne spremembe. Z implementacijo modelov regresijskih dreves in geografsko obtežene multiple regresije ter 246 prediktorskih spremenljivk razlagamo obstoječi (trenutne podnebne razmere) in bodoči (časovno okno 2070 in toplogredni scenarij RCP 8.5) vzorec žarišč bolezni KME na nivoju slovenskih občin. Kot končni produkt raziskave je izdelana še trenutna in bodoča ocena tveganja za okužbos KME na kilometrski mreži. Tovrstni rezultat lahko služi kot podporni prostorski informacijski sistem za obveščanje in preprečevanje okužbe z KME.