Uporaba GIS pri geookološki oceni terena – študija primera naravnega parka Hutovo blato - Hrelja, Edin; Drešković, Nusret; Korjenić, Aida; Sivac, Amina; Banda, Amra (Revija za geografijo, 2021)
Predmet raziskave je uporaba GIS pri geookološki oceni terena – študija primera Naravni park Hutovo blato. Geookološka ocena terena je pomemben metodološki postopek, ki se lahko uporablja za pridobivanje rezultatov o dejanski vrednosti posameznih območij. Uporablja se tudi metoda ocenjevanja terena, skozi pet kategorij: hipsometrične značilnosti, kot naklona, vertikalna razsečenost, mobilnost terena in rastlinska prekriva. Cilj raziskave je pojasniti, kako dragoceni in uporabni so določeni segmenti terena za namene prostorskega načrtovanja – za turistično valorizacijo, gradnjo različnih objektov itd. Članek sestoji iz več delov. V prvem delu je določeno natančno območje raziskovanja. V drugem delu so analizirane geomorfološke značilnosti raziskovanega območja. Geookološka ocena terena, izvedena v tretjem delu, temelji na prejšnji geomorfološki analizi kot tudi na bonitetnih kategorijah. Metode, uporabljene v tem članku, so: analiza, sinteza, statistična metoda in kartografska metoda. Celotna analiza je bila izvedena z uporabo GIS.