Neoendogeni inputi in outputi izbranih podeželskih območij: primer gospodarskih ciklov v Sloveniji - Potočnik Slavič, Irma (Revija za geografijo, 2010)
Članek se osredotoča na neoendogeni razvoj podeželja, ki omogoča razvoj endogenih potencialov podeželja (človeški, socialni, ekonomski, okoljski itd. kot razvojni viri lokalne teritorialne ravni) in zunanjih virov (tj. programov razvoja podeželja na nacionalni ravni in ravni EU). Za preverjanje obstoja, delovanja in rezultatov gospodarskih ciklov so bila izbrana štiri slovenska območja za študijo primera. Raziskava je bila izvedena na najmanjši prostorsko-socialni enoti (gospodinjstvo), dodatno so bile opazovane obstoječe prostovoljne lokalne mreže (društva) ter lokalno in širše povezane gospodarske strukture (podjetništvo). Raziskava je delno potrdila, da je aktivacija endogenih potencialov podeželskih območij očitna prek krepitve (regionalnih) gospodarskih ciklov.