Omejitve in priložnosti romunskega podeželja - Surd, Vasile (Revija za geografijo, 2010)
Čeprav Romunija razpolaga z izjemno dragocenimi kmetijskimi zemljišči, se je v zadnjih dveh desetletjih izkazalo, da so nezadostno in neracionalno izkoriščena, kar je neposredna posledica programa vračanja kmetijskih površin nekdanjim individualnim lastnikom zemljišč. Pomanjkanje tehnoloških kmetijskih sredstev za obdelovanje zemljišč, njihova pretirana dodelitev, pa tudi neustrezna vključenost političnega dejavnika v proces odločanja in vdor uvoženih kmetijskih proizvodov so povzročili stalen proces degradacije celotnega podeželskega življenja in določene posledice za varnost hrane. Trenutno se več kot 50 % romunskih kmetijskih površin ne obdeluje, medtem ko država vsako leto uvozi več kot 70 % prehranskih proizvodov.