Kmetijska gospodinjstva v gorskih območjih v Sloveniji pred in po vstopu v EU - Bojnec, Štefan; Knific, Kristina (Revija za geografijo, 2010)
Ta študija preučuje strukturne spremembe v kmetijstvu in kmetijskih gospodinjstvih v gorskih predelih Gorenjske v Sloveniji. Osredotoča se na večfunkcijske vloge kmetijstva, strukturne spremembe v kmetijstvu in kmetijskih gospodinjstvih pred in po vstopu Slovenije v Evropsko unijo (EU) na podlagi podatkov, pridobljenih z dvema poglobljenima raziskavama iz 2001 in 2007. Analize potrjujejo prilagoditve kmetijskih gospodinjstev na subvencije in nove predpise ter diverzifikacijo dohodkov kmetijskih gospodinjstev. Kratkoročne in dolgoročne strategije kmetijskih gospodinjstev se razlikujejo glede na naravne dejavnike primernosti zemljišč za kmetovanje, velikost in strukturo kmetijskih gospodinjstev, razpoložljivost kmetijskih zemljišč in njihovo najemno vrednost, diverzifikacijo dohodkov z samozaposlitvijo in zaposlitvijo izven kmetijskega gospodinjstva.