Kmetije in rudniki: Konflikt ali komplementarna dilema rabe tal v Zahodni Avstraliji? - Haslam McKenzie, Fiona M. (Revija za geografijo, 2009)
Gospodarstvo Zahodne Avstralije je bilo vedno podprto s kmetijstvom in rudarjenjem. V zadnjih petih letih je gospodarstvo doživelo fenomenalno rast zaradi brezprimernega globalnega povpraševanja po surovinah, in vse bolj se kmetijska zemljišča prepuščajo rudarjenju. Spreminjanje rabe zemljišč predstavlja izziv za industrijske in skupnostne voditelje; nekatere skupnosti preplavlja nova populacija, povezana z rudarjenjem, kar prinaša vrsto socialnih in gospodarskih napetosti, s katerimi se majhne skupnosti težko spopadajo. Ta članek bo obravnaval konfliktne vprašanja v zvezi z načrtovanjem rabe zemljišč, lokalnim in okoljskim upravljanjem ter občutkom pripadnosti kraju, hkrati pa bo pregledal tudi pozitivne razvoje, ki so izboljšali skupnostni in regionalni gospodarski razvoj, s čimer so gradili odporno prihodnost.