Zelenjavna revolucija in trajnostni razvoj podeželja: študija primera - Khan, Nizamuddin; Sadiq Salman, Mohammed; Rehman, Anisur (Revija za geografijo, 2009)
Indijsko kmetijstvo je trenutno na kritični točki. Liberalizacija kmetijske trgovine, naraščajoča urbanizacija in drobljenje zemljišč so privedli do komercializacije indijskega kmetijstva. V današnjem scenariju so se kmetje za svoj obstoj prisiljeni obrniti k bolj dobičkonosnim pridelkom. Indija ima veliko prebivalstva in raznolike agroklimatske pogoje, ki spodbujajo rast različnih vrst zelenjave v državi. Zelenjavna revolucija, v zadnjih desetletjih, je bila žarek upanja za brezposebne, majhne in obrobne kmete. To je postala nova dimenzija razvoja v korist revnih podeželskih množic. Naša študija je bila opravljena v okrožju Bulandshahr, ki leži na Indo-gangetski ravnici. To območje ne samo da ima rodovitno zemljo, ampak ima tudi učinkovito infrastrukturo za podporo pridelavi zelenjave. Predstavljena študija se osredotoča na vlogo pridelave zelenjave pri trajnostnem razvoju podeželja. Študija je razkrila, da je obravnavano območje v zadnjih desetletjih zaznalo alarmantno rast pridelave zelenjave. Nujno potrebna je učinkovita mreža trženja zelenjave z integracijo podeželskih trgov na osnovni ravni za trajnostno, ekonomsko izvedljivo in družbeno sprejemljivo načrtovanje diverzifikacije kmetijstva z dodano vrednostjo pridelkov, kot je zelenjava, tako na študijskem območju kot na nacionalni ravni države.