Program SAPARD in njegova implementacija pri razvoju turizma v okrožju Bistriţa-Năsăud, Romunija - Cocean, Pompei; Ilovan, Oana-Ramona (Revija za geografijo, 2009)
Naša analiza se je osredotočila na način privabljanja finančnih virov v sektorju turizma v določeni teritorialni enoti (okrožje Bistriţa-Năsăud, ki se nahaja na severu Romunije, v regiji za razvoj severozahoda), kjer so bile majhne zasebne pobude reprezentativne za romunski pristop k temu sektorju. Trajnostni razvoj podeželja je bil delno sprožen z izvajanjem programa SAPARD v obdobju pred pristopom Romunije k Evropski uniji. Osredotočenje na trajnostni turizem na podeželju in v okrožju Bistriţa-Năsăud je bil še en tak primer.