Nekdanje jugoslovanske države v balkanskem kontekstu in razlike v njihovem gospodarskem razvoju - Stiperski, Zoran; Lončar, Jelena (Revija za geografijo, 2008)
V tem članku bomo razpravljali o percepciji Balkana, kako ga vidijo ljudje, ki tam živijo, in ljudje z Zahoda, ter kako je Balkan pridobil tako negativne konotacije. Predstavili bomo tudi, kako so nekdanje jugoslovanske države, kot nekoč del Balkana, imele različno gospodarsko rast, ki je obstajala in še vedno obstaja med temi državami. Poskusili bomo pojasniti, zakaj so nekatere od njih gospodarsko zelo napredovale, druge pa še vedno zaostajajo.