Institucionalni okvir in tipologija ekonomskega prehoda v postkomunističnih državah srednje in vzhodne Evrope: vloga Bretton Woods institucij - Ptáček, Pavel (Revija za geografijo, 2008)
Izhajajoč iz koncepta transformacije in tranzicije, ta članek izpostavlja nekatere glavne smeri in problematična področja tega procesa. Začne se z opisom tranzicijske arhitekture v državah Srednje in Vzhodne Evrope, ki temelji predvsem na konceptu "konsenza iz Washingtona" kot glavne metode, uporabljene v prvih fazah prehoda v mnogih postkomunističnih državah. Najprej začnemo z opisom "konsenza iz Washingtona" in njegove uporabe v različnih tranzicijskih državah – od Latinske Amerike do postkomunističnih držav. Po tem teoretičnem okviru začnemo s konkretnimi primeri iz posameznih držav, kjer bodo opisani ključni tranzicijski procesi. Glavni poudarek bo na procesu privatizacije v Češki republiki v primerjavi z drugimi postkomunističnimi državami. Predstavljena je tipologija tranzicijskih procesov v posameznih državah od "šok terapije" do "postopnega procesa". Nato bodo predstavljeni alternativni pristopi k prehodu, s poudarkom na konceptu odvisnosti od pretekle poti, analizi omrežij, teoriji regulacije in njihovih pristopih k državnemu socializmu in postkomunističnim transformacijam. Na koncu so predstavljene glavne ugotovitve in možne alternative neoliberalnemu pristopu. Ali obstaja nekakšen "post-Washingtonski konsenz", ki izhaja iz predhodnih napak?