Novi izzivi geografije pri kulturnem in institucionalnem povezovanju evropskega visokošolskega prostora - Lorber, Lučka (Revija za geografijo, 2008)
Univerza v Mariboru je bila v zadnjih letih aktivni partner pri vzpostavljanju in spodbujanju regionalnega sodelovanja v Podonavski rektorski mreži in mreži Alpe–Adria. Geografi smo sooblikovali politiko in koncepte regionalnega partnerstva in povezovanja prostorskih projektov in iniciativ, zlasti v prostoru Srednje Evrope in Zahodnega Balkana. Primer dobre prakse predstavlja srednjeevropska geografska mreža GEOREGNET, ki omogoča mobilnost profesorjev in študentov in prispeva k medsebojnemu razumevanju med ljudmi ter krepi sodelovanje v visokem šolstvu. Novi izzivi geografije pri vzpostavljanju evroregij in oblikovanju evropskega kulturnega prostora pomenijo novo razumevanje pomena vzpostavljanja medsebojne mreže institucionalnega sodelovanja in izobraževanja geografov. Znanstvenoraziskovalno in pedagoško delo na področju geografske znanosti omogoča razvoj in izvajanje mednarodno primerljivih podiplomskih študijskih in raziskovalnih programov. Z ustanovitvijo University Centre for Euro – Mediterranean Studies pa je Slovenija prevzela tudi odgovornost in aktivno vlogo pri spodbujanju sodelovanja visokošolskih institucij za uresničevanje ciljev evropskega visokošolskega prostora, krepitev medkulturnega razumevanja ne samo med državami evro-sredozemskega prostora, temveč tudi pri globalnem regionalnem povezovanju.