Mestna regija Maribor - Drozg, Vladimir (Revija za geografijo, 2006)
Prvi del prispevka obravnava vsebine izraza »mestna regija«. To je območje, ki ga opredeljujejo gospodarski in socialni odnosi med mestom in njegovo okolico. Znotraj teh parametrov je mogoče opredeliti gospodarsko-geografske in socio-geografske značilnosti mestne regije. Mestna regija je območje, ki se s časom in skozi značilnosti, ki ga opredeljujejo, spreminja. To je tudi razlog, zakaj ga ne moremo opredeliti enkrat za vselej. Prav tako ni mogoče omejiti z več kot enim elementom, ker se prostorski obseg elementov znatno razlikuje. Drugi del prispevka prikazuje mestno regijo Maribor. To vključuje velik del severovzhodne Slovenije, ne glede na parametre, s katerimi jo želimo opredeliti. Vendar lahko ugotovimo, da je omenjena mestna regija večja v socialnem kot v gospodarskem smislu.